Kosmetiikkaa luonnollisista raaka-aineista

1Luonnonkosmetiikassa kaikki raaka-aineet ovat peräisin luonnosta, pääpaino on kasviraaka-aineissa ja pakolliset tekniset raaka-aineet ovat mahdollisimman vähän prosessoituja.

Luonnonkosmetiikka aiheuttaa mahdollisimman vähän kuormitusta ympäristölle, kaikki raaka-aineet ovat biohajoavia.

Luonnonkosmetiikasta käytetään myös nimitystä luonnonmukainen kosmetiikka mutta ei luomukosmetiikka. Luomukosmetiikaksi sitä ei hyväskytä koska vettä , savia, suolaa tai villiyrttejä ei voi sertifioida luomutuotteeksi. Teknisten apuaineiden valmistusmenetelmät eivät täytä luomutuotteen kriteerejä eikä kaikkia raaka-aineita löydy luomuna.

 

Kasviöljyt

Kaikkein tärkein raaka-aine on kasviöljy. Erilaisia kasviöljyjä on kymmeniä erilaisia, osa niistä on hyvinkin tuttuja keittiöstä. Oliiviöljyä, rypsiöljyä, avokadoöljyä , manteliöljyä tai seesaminsiemenöljyä löytyy aika monen ruokakaapista, mutta niitä löytyy paljon, paljon muitakin. Argonöljy, jojobaöljy, vesimeloninsiemenöljy ja helokkiöljy on tällä hetkellä monen herkkäihoisen kylppärin hyllyllä ihan sellaisenaan, mutta niistä voi tehdä voiteitakin.

Kosmetiikan valmistuksessa käytetään kylmäpuristetttuja öljyjä.

Öljyt sisältävät runsaasti ihoa korjaavia rasvahappoja, mineraaleja ja antioksidantteja.

 

Kasvirasvat ja vahat

Toinen tärkeä ryhmä on rasvat ja vahat. Kaakaovoi, kookosöljy ja mehiläisvaha on näistä tunnetuimpia. Ne muodostvat iholle suojaavan kalvon ja estävät kosteuden haihtumisen iholta.

Ne myös sitovat ihoon hoitavia ja aktiivisia ainesosia.

Voiteessa nämä raaka-aineet myös sitovat muita aineksia.

 

 Savet ja suolat

Erilaisia savia ja suoloja käytetään lähinnä kuorinta- ja puhdistusaineissa.

Savissa on paljon mineraaleja ja ne stimuloivat ihon verenkiertoa. Niitä käytään myös vartalokääreissä, saippuan väriaineina, puuterin ja värivoiteen raaka-aineena.

Suolat  parantavat verenkiertoa, pehmentävät ihoa, rentouttavat, lieventävät nivelkipuja ja turvotusta.

 

Yrtit

Yrttejä ihonhoidossa on käytetty vuosituhansia, ennen teollista kosmetiikanvalmistusta kaikki ihoa hoitavat tuotteet sisälsi yrttejä.

Näistäkin varsin monet on keittiöstä tuttuja, vaikkapa rosmariinia, salviaa, minttua ja basilikaa on käytetty voiteissa, saippuoissa ja shampoissa. Villiyrteistä poimulehti, voikukka, siankärsämö, peltokorte ja mesiangervo ovat tuttuja luonnosta mutta niitä on käytetty ihoa hoitavina aineina kauan, paljon kauemmin kuin synteettisiä kemikaaleja. Kasveista uutettuja ainesosia käytetään paljon teollisesti tuotetuissa valmisteissa, vielä edullisempaa on tuottaa hoitavat yhdisteet keinotekoisesti.

Näiden kohdalla allergisten pitää olla tarkkana, yrtissä saattaa olla satoja eri yhdisteitä ja ihan tarkkaa kemiallista rakennetta on vaikea määrittää koska kasvuympäristö ja maaperäkin vaikuttaa yrtin kemiaan.

 

Hajusteet

Hajusteet voidaan jakaa kolmeen ryhmään, eteeriset öljyt, aromiöljyt ja tuoksuöljyt.

Eteerisiä öljyt valmistetaan yleensä höyrytislaamalla kasvien osia, kukkia, lehtiä, vartta tai juurta. Valmistusmenetelmänä voidaan myös käyttää uuttamista kasviöljyyn tai glyseroliin. Näitä menetelmiä käytetään silloin kun tuoksu on niin herkkä että se ei kestä kuumennusta, esimerkiksi jasmiini, ruusu ja appelsiininkukka ovat tälläisiä öljyjä. Sitrusöljyt valmistetaan kasvin kuoresta puristamalla. Eteerisiä öljyjä käytetään myös aromaterapiassa. Niillä on paljon muitakin ominasuuksia, ne hoitavat ihoa, parantavat säilyvyyttä ja ovat antiseptisiä.

Aromaattisissa öljyissä on myös maku ja niitä käytetään yleensä huulirasvoissa.

Tuoksuöljyjen raaka-aineina voi olla synteettisesti tuotettuja ainesosia, niitä käytetään yleensä saippuoissa ja kynttilöissä. Saippuoita pitkään säilytettäessä eteerinen öljy haihtuu, tuoksuöljyn haju on pysyvämpi.

Hajusteet on hyvin yleinen allergian aiheuttaja ja syy on sama kuin yrteillä,  niissä on erittäin paljon erilaisia luonnonmukaisia kemiallisia yhdisteitä.

 

Kukkaisvedet eli hydrolaatit

Ruusu- ja applesiininkukkavesi, laventelivesi, kamomillavesi ovat yleisimpiä kukkaisvesiä.

Eteeristen öljyjen sivutuotteena valmistuu kasvivesiä joita käytetään kasvovesinä ja voiteiden raaka-aineina. Ne ovat ominaisuuksiltaan erittäin aromaterapeuttisia ja hoitavia.

 

Tekniset apuaineet

Vettä ja öljyä ei saa pysymään yhdessä ilman emulgointiainetta, se siis on eräänlaista liimaa joka liimaa rasva- ja vesimolekyylit yhteen ja saadaan aikaiseksi tasainen voide. Luonnonkosmetiikassa käytettävät emulgaatorit ovat kasvipohjaisia, yleensä kasviöljyjen rasvoista ja glukoosista valmistettuja.

Sakeuttajia ja viskositeetinsäätäjiä tarvitaan myös, jotta voiteeseen saadaan kiinteämpi rakenne. Luonnonmukaisia sakeuttajia on mehiläisvaha ja jojobavaha. Glyseroli ja ksantaanikumi vähän luonnontuotetta muokkaamalla valmistettuja sakeuttajia. Glyseroli sitoo tehokkaasti kosteutta tuoteeseen sekä ihoon.

Erilaisia surfaktantteja eli pintajännitystä alentavia aineita käytetään myös, näitä on yleensä pesuaineissa ja shampoissa.  Nämä ovat luonnonkosmetiikassa hieman kiisteltyjä aineita. Ne saattavat pestä liiankin tehokkaasi ja ärsyttää herkkää ihoa, tosin luonnonkosmetiikassa käytettävät aineet ovat miedompia kuin tavallisessa kosmetiikassa. Ne ovat yleensä erilaisia glukosideja eli sokerijohdannaisia.

Viimeisenä kaikkein yleisin allergian tai yliherkkyyden aiheuttava aine eli säilöntäaine.

Pelkästään rasvoja ja öljyjä sisältävät voiteet säilyvät n. puoli vuotta ilman säilöntäainetta, mutta jos tuotteessa on nestettä säilyvyysaika on korkeintaan viikon, joten säilöntäaineet ovat monessa tapauksessa välttämättömiä.

Luonnollisia säilöntäaineita on E-vitamiini, rosmariiniuute ja greipinsiemenöljy. E-vitamiinin antioksidantit suovaajat myös ihoa. Lisäksi käytetään myös elintarviketeollisuudessa käytettyjä säilöntäaineita sekä alkoholia ja alkoholipohjaisia kasviuutteita.

 

Lähteet:

Katja Kokko: Aidosti kaunis

Juliette Goggin, Abi Righton: Laadukasta luonnonkosmetiikkaa

Mari Kiistala: Ruusuvettä ja Koivunlehtiä

Karen Lamount: Luonnollista kauneutta

Jill Nice: Luonnonmukaista kauneutta

Susanne Björkmann: Kaikki kauneudenhoidosta

Viimeisimmät artikkelit